Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Alfasud Ti de, eerste echte hot hatch

DEVENTER – Met enige regelmaat krijgt Bella Macchina van klanten het verzoek om eens bij een klassieke of bijzondere auto te gaan kijken die in het buitenland te koop staat. Omdat het bij ons over Italiaanse auto’s gaat is dat ook best vaak Italië, doen we dus graag.

Recent werden we door een klant getipt dat er in noord Italië een Alfasud Ti (Turismo Internationale) van de eerste serie (1975) te koop werd aangeboden, of ik even wilde gaan kijken.

Nu zullen sommige mensen denken: Een Alfasud, dat is toch dat autootje met dat belabberde kwaliteits imago? Klopt, dat is hem, maar het is ook een fantastisch rijdende hatchback met een pittige en goed klinkende boxermotor en een wegligging die tot de beste in zijn klasse behoorde. Bovendien was de auto voorzien van 4 schijfremmen, hadden de meeste al een 5 bak en was de enigszins meesturende achterwielophanging zijn tijd ver vooruit.

De Alfasud (Alfa Zuid) was een werkgelegenheidsproject van de Italiaanse overheid die destijds een meerderheidsbelang in de Milanese autofabrikant had. Doel was om een Alfa voor het „volk” te introduceren en tevens werkgelegenheid te creëren in het zuiden van Italië. Kosten nog moeite werden gespaard waardoor de beste ingenieurs en productiemiddelen werden gehuisvest in een nieuw fabriekscomplex vlakbij Napels. Wat men echter vergeten was is dat de arbeiders geen „industriële traditie” hadden maar meer een agrarische. Hierdoor ontstonden in de productie enorme kwaliteitsproblemen en onrust onder de arbeiders. De machtige vakbonden bemoeiden zich ermee waardoor er vaak gestaakt werd en daardoor liepen de kosten per geproduceerde auto zo hoog op dat men op alles probeerde te bezuinigen. Slechter staal, minder puntlassen, dunnere laklaag enzovoort. In kringen van auto liefhebbers wordt de Alfasud van 1971 gezien als eerste echte „hot hatch”. Zo was hij de iconische Golf GTI ver voor en ook de Simca 1100 Ti kwam pas twee jaar later.

Vanwege de zeer matige kwaliteit zijn er niet zo veel Alfasuds over gebleven laat staan van de sportiefste variant, de Ti. Een zeldzaam Alfaatje dus. Vorige maand ben ik naar Italië gevlogen om de Alfasud Ti met eigen ogen te aanschouwen en de geboden waar viel (in dit geval) niet tegen. Na controle van de papieren en wat heen en weer bieden is er een deal gesloten en afgesproken om de auto begin juni op te halen.

Zo gezegd zo gedaan en dus was het afgelopen zaterdag tijd om naar Italië te rijden en de Alfasud Ti op te halen. Nu staat het autootje bij ons in de stalling te wachten op een opknapbeurt en afgifte van een Nederlands kenteken. We hopen dat dit seizoen nog af te ronden want wat is er nu leuker dan te rijden in zo’n prachtig oud Alfaatje.

Hebt u ook een Italiaanse droom op 4 wielen en ziet u die in het buitenland te koop staan? Wellicht kunnen wij u van dienst zijn en de auto voor u inspecteren, de prijsonderhandelingen doen en/of het transport en papierwerk verzorgen. Wij helpen u graag. Bella Macchina is gevestigd aan de Noordzeestraat 2, 7411 MA Deventer. Bel voor informatie met 0570-633153