Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Strengere aanpak voor bellers in het verkeer

TWENTE – Een gewaarschuwd automobilist telt voor twee, dus we hopen u een fikse boete te besparen met dit bericht: de politie wil meer doen om appende en bellende automobilisten achter het stuur te betrappen.

Afgelopen week kondigde de politie aan dat er momenteel speciale camera’s getest worden waarmee appende en bellende automobilisten achter het stuur betrapt kunnen worden. Door de beelden te koppelen aan het kenteken krijgt u straks dan volledig automatisch een boete toegestuurd.

Pakkans
De pakkans voor bellers achter het stuur is nu relatief klein. De politie moet bellers echt op heterdaad betrappen om een boete uit te kunnen schrijven. Met het plaatsen van de nieuwe camera’s moet de pakkans groter worden. Het concept is dus erg vergelijkbaar met een flitskast: een concrete uiting van deze handhaving. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog wel de juridische haalbaarheid om op deze manier te handhaven, ook gezien de technische haken en ogen om goed beeldmateriaal te krijgen.

Groot risico
Afleiding in het verkeer is een belangrijke factor in het ontstaan en de ernst van eventuele ongelukken. Het is daarom verstandig om in de auto altijd gebruik te maken van een carkit of liever nog: de telefoon op niet storen te zetten. Als uw auto niet over een geschikte radio met carkit beschikt is het verstandig om er een te laten plaatsen bij de diverse bedrijven in de regio. Dit verdient zich al snel terug in de boetes die u hiermee uit kunt sparen. Naast de snelheid is ook de oplettendheid in het verkeer een belangrijke factor in het ontstaan en de ernst van eventuele ongevallen.

Fietsverbod
Er wordt momenteel ook veel gepraat over een concreet verbod voor het gebruik van de telefoon op de fiets. Ook hier is er namelijk een risico voor overige weggebruikers. Momenteel wordt echter vooral ingezet op een positieve gedragsverandering. Zo zijn er voorlichtingscampagnes om het gevaar van bellen op de fiets onder de aandacht te brengen.