Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Einde in zicht voor de traditionele buitenspiegel?

De gemiddelde auto anno 2020 zit vol met mooie snufjes. Van de meest uitgebreide camerasystemen tot actieve rijhulpen. Maar voor het zicht op de weg gebruiken we nu nog altijd een opmerkelijk niet-echt-innovatieve buiten- en binnenspiegel. Maar het lijkt er op dat we ook deze op termijn vaarwel kunnen zeggen.

Formeel moet elke nieuwe auto in Nederland sinds 2010 voorzien zijn van een linker-, rechter- en binnenspiegel. Voor oudere auto’s zijn in principe alleen de linker- en binnenspiegel verplicht. Maar de afgelopen jaren is ook gewerkt aan nieuwe Europese wet- en regelgeving die fabrikanten meer mogelijkheden en flexibiliteit geven. Zo kunnen fabrikanten vanaf dit jaar ook waarschijnlijk de traditionele spiegel vervangen door een camerasysteem.

Camerasysteem
De afgelopen jaren experimenteerden diverse fabrikanten al met innovatieve binnenspiegels met LCD-schermen, die hierdoor een onbelemmerd zicht naar achteren geven. Maar ook wordt nu gewerkt aan het vervangen van de buitenspiegels door dit soort systemen. Zo is ook de nieuwe Lexus ES 300H voorzien van camera’s op de plek van de traditionele buitenspiegel. De bestuurder heeft dan in de auto zelf twee schermen voor het zicht links en rechts.

Voordelen
Volgens experts en fabrikanten hebben dit soort systemen diverse praktische voordelen. Zo vallen de schermen binnen het blikveld van de bestuurder, waardoor deze niet meer weg hoeft te kijken. Bovendien kunnen de extrerne spiegels zo voorzien worden van aanvullende sensoren, die bijvoorbeeld waarschuwen wanneer een achterliggende auto van rijstrook wisselt of in de dode hoek zit. Het Lexus-systeem geeft daarnaast bij het afslaan een nog breder kijkveld.