Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Welke verzekeringen moet je opnieuw afsluiten bij aanschaf nieuwe auto, en welke neem je mee?

 

De aanschaf van een nieuwe auto is altijd een spannend moment. Naast het kiezen van het merk, model, en de kleur, is het belangrijk om ook stil te staan bij de verzekeringen. Welke verzekeringen moet je opnieuw afsluiten, en welke kun je gewoon meenemen naar je nieuwe voertuig? Verzekeringen zijn essentieel om je te beschermen tegen financiële verliezen bij ongevallen, diefstal of schade. Maar welke kun je overzetten, en welke moet je opnieuw aanvragen?

Soorten autoverzekeringen

Bij de aanschaf van een nieuwe auto zijn er in grote lijnen drie hoofdsoorten autoverzekeringen die je moet overwegen: de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), de WA+ (beperkt casco) verzekering, en de allrisk (volledig casco) verzekering. De keuze voor de juiste verzekering hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd van de auto, de dagwaarde, en persoonlijke voorkeur wat betreft de dekking.

WA-verzekering: wat neem je mee?

De WA-verzekering is de meest basis autoverzekering en is wettelijk verplicht in Nederland. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Als je al een WA-verzekering hebt voor je huidige auto, kun je deze meestal eenvoudig overzetten naar je nieuwe auto. Het is wel belangrijk om dit te controleren bij je verzekeringsmaatschappij en te melden dat je van auto wisselt.

WA+ en allrisk: opnieuw afsluiten of overzetten?

Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het vaak verstandig om te kiezen voor een uitgebreidere dekking dan alleen de WA-verzekering. De WA+ verzekering biedt naast de dekking van de WA-verzekering ook bescherming tegen bepaalde vormen van schade aan je eigen auto, zoals diefstal, brand, storm en ruitschade. De allriskverzekering biedt de meest uitgebreide dekking, inclusief schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding, ook als deze door jezelf is veroorzaakt.

Als je overstapt naar een nieuwe auto, moet je vaak een nieuwe polis afsluiten voor een WA+ of allriskverzekering. Dit komt omdat de premie van deze verzekeringen afhankelijk is van de waarde en het risicoprofiel van de auto. Het is echter mogelijk om je no-claimkorting, die je hebt opgebouwd met je vorige auto, mee te nemen naar de nieuwe polis. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Aanvullende verzekeringen

Naast de standaard autoverzekeringen zijn er aanvullende verzekeringen die je kunt overwegen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Voorbeelden hiervan zijn de ongevallen inzittendenverzekering, de rechtsbijstandverzekering, en de pechhulpverzekering. Deze verzekeringen bieden extra dekkingen die niet in de standaard autoverzekeringen zitten. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de dekking van je huidige polis, kun je besluiten om deze aanvullende verzekeringen af te sluiten of over te zetten naar je nieuwe auto.

Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het belangrijk om goed na te denken over je autoverzekering. De WA-verzekering kun je meestal eenvoudig overzetten, maar voor een WA+ of allriskverzekering moet je vaak een nieuwe polis afsluiten. Vergeet niet om je no-claimkorting mee te nemen en overweeg aanvullende verzekeringen voor extra bescherming.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.