Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Lagere accijnzen ook voor LPG en LNG tot het einde van het jaar

Het gaat deze weken over weinig anders bij de kassa van het tankstation: de hoge benzineprijzen. Naast de wereldwijde situatie die een impact heeft op de ruwe olieprijzen, speelt ook de relatief hoge accijns in Nederland een rol in deze pijn. Gelukkig komt er per 1 april enige verlichting – al is het tijdelijk.

Eerder kondigde het kabinet al aan dat de accijns op benzine en diesel per 1 april verlaagd zal worden tot in ieder geval het einde van dit jaar. Het gaat dan om verlagingen van 17,3 cent per liter benzine en 11,1 cent per liter diesel. Afgelopen week maakte staatssecretaris Van Rij bekend dat ook de accijns op LPG en LNG omlaag gaat in deze periode. Men betaalt dan 4,1 cent per liter minder.

Voor de automobilist komt dit vooralsnog neer op een besparing van 2,22 euro op een volle tank LPG/LNG van 45 liter. Voor een benzineauto gaat het om een besparing van 9,42 euro op een volle tank en dieselrijders zijn 6,04 euro per volle tank goedkoper uit.

Niet dat het voor de autorijder veel uit zal maken, maar de schatkist loopt hierdoor in totaal 1 miljard euro aan inkomsten mis. Dit is voor de overheid zelf ook niet echt een drama, aangezien men voor 2022 in totaal ruim 334 miljard aan inkomsten verwacht. Er worden ook op ander vlak maatregelen genomen om stijgende kosten en inflatie tegen te gaan, zoals compensatie voor de energierekening bij lage inkomens.