Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Meer investeringen in verkeersveiligheid

APELDOORN – De komende tien jaar zal ruim 50 miljoen euro extra geïnvesteerd worden in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit is ook absoluut nodig, zo benadrukt de Verkeersveiligheidscoalitie.

Het Nederlandse wegennet is statistisch gezien best veilig. Maar er zijn ook absoluut punten waar de verkeersveiligheid in het geding is. Zeker nu de drukte op de wegen toeneemt, Nederland vergrijst en de elektrische fiets steeds populairder is. De Verkeersveiligheidscoalitie doet dan ook een dringend beroep op andere betrokken overheden en provincies om nóg meer geld vrij te maken. Zo kan het aantal verkeersslachtoffers verder omlaag.

Niet rusten
De Verkeersveiligheidscoalitie omvat de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Hun argument is dat de overheden te lang zijn blijven leunen op de successen uit het verleden. Er is te weinig geïnvesteerd in het op peil houden van de veiligheid. Hierdoor is Nederland de afgelopen jaren weggezakt uit de top 10 van meest verkeersveilige landen in Europa. Zo steeg in 2018 het aantal verkeersdoden met bijna 11 procent, de grootste stijging in jaren.

Speerpunten
Volgens de coalitie is met name geld nodig voor het veiliger maken van (fiets)infrastructuur, het op peil brengen van handhaving (vooral in steden) en voor meer capaciteit bij overheden om verkeersveiligheidsprojecten ook daadwerkelijk uit te voeren. De coalitie wijst erop dat investeringen in verkeersveiligheid zich aantoonbaar terugbetalen. Werken aan verkeersveiligheid is complex en kostbaar. De coalitie doet toch graag een uiterst beroep op de gezamenlijke overheden om geen tijd meer te verliezen en nu substantieel te investeren.