Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Minder verkeersovertredingen in crisistijd volgens het CJIB

Er zijn maar weinig dingen waar de automobilist net zo’n hekel aan heeft: de gevreesde envelop van het CJIB. De boete-inners van de overheid zagen de afgelopen maanden óók de gevolgen van de lopende crisis. Zo werden namelijk over de gehele linie minder boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen.

Als eerste nemen we wel graag een zekere mythe weg; namelijk dat de politie nu minder zou controleren vanwege minder drukte op de weg en een grotere druk op het politieapparaat. In het begin van de crisis zag je nog wel eens mensen die het er even van namen en fikse snelheidsovertredingen begingen op de vrijwel lege wegen. Maar, zo waarschuwde de politie, op een lege weg valt dit soort gedrag juist extra op. En een automatische flitskast trekt zich überhaupt niets aan van druk of rustig op de weg.

Minder boetes
In de periode van mei tot en met augustus werden in totaal 2.678.310 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Een daling van bijna 300.000 boetes ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van de boetes, 2.2 miljoen stuks, komt voor rekening van snelheidsovertredingen. Dit waren in dezelfde periode vorig jaar bijna 2.5 miljoen stuks. De afname komt voor een groot deel doordat het simpelweg rustiger op de weg was. Ook was er een daling doordat er minder buitenlandse automobilisten op onze wegen reden.