Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

NASA daagt industrie uit voor ontwerp nieuwe maan-auto

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA daagt de auto-industrie uit om mee te denken over de bouw van nieuwe maan-auto’s voor toekomstige maanmissies. Een bijzondere opdracht.

De organisatie werkt momenteel aan plannen om de mens uiteindelijk weer terug te laten keren naar de maan. De laatste bemande maanmissie was in 1972 als onderdeel van het Apollo-programma. Ook toen maakten de Amerikaanse astronauten al gebruik van de zogenaamde rovers om verder van de maanlander te kunnen verkennen.

Nieuw project
Sinds de jaren ’70 zijn er diverse maanmissies uitgevoerd met onbemande voertuigen. Inmiddels is de wens gegroeid om ook de eerste vrouw en volgende man op de maan te zetten. Dit project, Artemis genaamd, krijgt steeds meer vorm.

Betere mobiliteit
Om het maanoppervlak optimaal te kunnen verkennen is een nieuw voertuig wenselijk voor de toekomstige missies. Een astronaut kan met een volledige uitrusting een paar honderd meter lopen. NASA heeft een formele Request For Information uitgeschreven voor de industrie. Men hoopt ook dat specialisten in terreinauto’s en elektrische auto’s mee willen denken. Het project is dus niet alleen bestemd voor de gebruikelijke spelers in de ruimtevaartsector. De ervaringen die opgedaan worden op de maan vormen dan weer een goede basis voor verdere toekomstige missies naar mars.