Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Range Rover Velar: comfortabele en capabele reisgenoot


APELDOORN – Het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis. Zo’n typisch gezegde waar we eigenlijk niet vaak bij stil staan. Maar wel de ontwerpers en bouwers bij Land Rover. Met de nieuwste telg uit de Britse stal, de Range Rover Velar, heeft men een sterke auto neergezet die ook nog eens erg capabel is in het terrein. De nieuwe Velar is inmiddels al weer een tijdje te bewonderen in de showroom van Van Mossel Land Rover aan de Oude Apeldoornsesweg 40A in Apeldoorn. Ook hier blijkt dat geïnteresseerde kopers graag uitkomen bij dit model, praktisch gesitueerd in Land Rover’s gamma tussen de kleinere Range Rover Evoque en de sportieve Range Rover Sport. De Velar is net een maatje meer dan de Evoque maar net iets minder sportief als de Sport. Naast de standaard Velar is er ook de S-Dynamic versie met onder meer aparte velgen. De Velar First Edition omvat vrijwel de volledige optielijst!

Klasse en stijl
We halen de auto op voor onze testrit. Na het in ontvangst nemen van de sleutels lopen we rondom de Velar. Het valt op dat het haast een studiemodel of concept lijkt. De lijnen zijn gewaagd voor een productiemodel, met een sportiever uiterlijk dan voorgangers van het Britse merk. Strakke lijnen en details zoals de mooie LED-verlichting met dagrijverlichting maken dit af. In de achterkant van de Velar is het Land Rover-DNA duidelijk zichtbaar. Voordat we  instappen treffen we nog een klein detail: de verzonken portiergrepen. Wanneer ze niet nodig zijn zakken ze terug in de deur.

Interieur
Hoewel het uiterlijk aan de buitenkant al futuristisch oogt, is het binnen helemaal een lust voor het oog voor de bestuurder en passagiers. Het praktische interieur van de Land Rovers is nu een stuk luxer uitgevoerd met hoogwaardig gebruik van materialen. Achter het stuur zien we een digitaal instrumentarium en centraal in de auto een tweetal aanraakgevoelige displays, het Touch Pro Duo systeem. Hiermee bedienen de bestuurder en passagier alle functies in de auto, uiteenlopend van klimaatbeheersing, connectiviteit, navigatie en natuurlijk alle moderne infotainment-opties. Het voordeel van twee schermen: we hoeven niet meer telkens te schakelen van functie naar functie wanneer je maar één scherm zou hebben. Veel functionaliteit is ook vanachter het stuur te bedienen of door middel van wat spaarzame fysieke knoppen. Het is ook de meest connected Range Rover tot nu toe, zo kunt u bijvoorbeeld ook de telefoon of een smartwatch gebruiken om de auto op afstand te starten, te verwarmen of de lampen te laten knipperen.

Vorstelijke zit
Zowel voor als achter in de Range Rover Velar merken we de extra ruimte ten opzichte van de kleinere Evoque. Voorin is het vorstelijk zitten, achterin hebben de passagiers ook niets te klagen. De bagageruimte is riant, 632 liter. Met de banken omlaag zo’n 1.700 liter. Het hoogwaardig gebruik van materialen valt op, met de nieuwe bekleding die leverbaar is in Luxtec, Suedecloth maar ook Windsor leder. En als optie zijn de stoelen ook uitgerust met verwarming en koeling!

Op pad
We vertrekken naar onze fotolocatie, waarbij we een leuke mix van wegen meenemen op onze route; van kleinere wegen achteraf bij Deventer, een stuk A1 richting Enschede tot een uitdagende klim net over de Duitse grens. Het rijgedrag is afgestemd op comfort, maar het valt op dat de Velar duidelijk directer stuurt dan andere modellen uit het verleden. De achttraps automaat schakelt snel en soepel. De vierwielaandrijving is wat sportiever dan voorgaande modellen, waarbij de nadruk wat meer op de achteras ligt. Zo voelt het rijden dynamischer aan. In het motorgamma is keuze uit een zestal opties; diesels van 132, 177 en 221 pk of benzinemotoren van 184, 221 of 280 pk. Hoewel de Velar toch zo’n 1800-2000 kilo schoon aan de haak is, weet deze toch zeer vlot van zijn plaats te komen. Ook wanneer we in de regio wat hoogtemeters maken zoals op de Tankenberg bij Losser – hoogste punt, 85 meter – is het extra vermogen welkom.

Luchtvering
De Velar is dankzij de luchtvering zeer comfortabel als reisauto, maar ook de rijder die wel eens van de gebaande paden komt heeft er profijt van. Zo kan de Velar een plons maken in het water tot 65 centimeter diepte. In combinatie met het Grounding Detection kan de auto precies zien wanneer u iets dreigt te raken bij deze uitstapjes in het veld. De vering kan ook knielen bij het parkeren, zodat het in- en uitstappen nog makkelijker is. Na onze testrit leveren we de Velar weer in bij Van Mossel Land Rover. Met moeite; het is een genot om er in te rijden.

Maak kennis
Van Mossel Land Rover laat u graag kennis maken met de Range Rover Velar. Kom voor een proefrit naar de vestiging van Van Mossel Land Rover aan de Oude Apeldoornseweg 40A in Apeldoorn. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/landrover.

Pluspunten
+ Herkenbaar Range Rover, met een fris uiterlijk.
+ Comfortabel rijgedrag in de best sturende Land Rover tot nu toe.
+ Stijlvol en luxe interieur, naar wens samen te stellen.
Prijzen Range Rover Velar
2.0, 184 pk bezine        €75.000
2.0, 221 pk benzine      €80.900
3.0, 280 pk benzine      €105.300
2.0, 132 pk diesel        €73.800
2.0, 177 pk diesel        €81.300
3.0, 221 pk diesel        €91.400