Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Truckfabrikanten streven naar geheel emissie-vrij gamma

Het aantal elektrische auto’s op de Europese wegen is de afgelopen twintig jaar fiks toegenomen. En ook bij bestelbussen is elektrisch rijden steeds beter mogelijk. Ook vrachtwagens moeten er op termijn aan geloven. De Europese vrachtwagenfabrikanten willen in 2040 alleen nog maar emissie-vrije voertuigen bouwen.

De fabrikanten kwamen afgelopen week met deze gezamenlijke ambitie, via de Europese organisatie voor automobiel-fabrikanten, ACEA. Een geheel emissie-vrij gamma in 2040 is noodzakelijk om geheel CO2-neutraal te zijn in 2050.

Belangrijke stap
De meeste fabrikanten werken al aan het ontwikkelen van goede aandrijflijnen om ook vrachtwagens elektrisch te maken, maar ook bijvoorbeeld waterstof is een optie. De technologie is namelijk steeds beter. Het is ook nodig met het oog op de bredere milieu-ontwikkelingen binnen Europa. Zo zijn er steeds meer binnensteden waar alleen nog elektrische voertuigen welkom zijn. Bevoorrading met vervuilende vrachtwagens gaat dus op termijn lastig worden voor transportbedrijven, waardoor er ook concrete vraag zal zijn naar elektrische vrachtwagens. De fabrikanten benadrukken wel dat het niet alléén aan hen is om deze stap mogelijk te maken. Zo is de beschikbaarheid van voldoende laadinfrastructuur en bijbehorende parkeerruimte een belangrijke randvoorwaarde om ook vrachtwagens volledig elektrisch te maken.