Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Wegenwacht viert jubileum met bijzondere tentoonstelling

Het zijn ware redders in nood; menig automobilist slaakte een zucht van verlichting bij het zien van de knalgele wegenwacht-auto, ergens langs ’s lands wegen de afgelopen decennia. Op 15 april bestond de Wegenwacht officieel 75 jaar. Zij staan nu ook centraal in een afgelopen week geopende tentoonstelling in museum Louwman.

Tot en met 5 september is de tentoonstelling te zien in de grote hal van het Louwman. Het is een historische reis; met de iconische voertuigen, uniformen, praatpalen en de nodige weetjes en anekdotes van deze hoeders van de weg.
In 1939 kwam de ANWB al op het idee om een eigen pechhulpdienst op te starten voor automobilisten, geïnspireerd door de Britse Automobile Association. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Op 15 april 1946 ging de Wegenwacht echt van start. Zij reden toen op 25 Harley Davidson motoren; overgenomen van de Canadese bevrijders. De dienst was hard nodig; auto’s waren in belabberde staat. Er reden toen 30.000 auto’s op de weg en de ANWB rukte het eerste jaar 10.000 keer uit. Hoewel auto’s beter werden door de jaren heen, werden ze ook complexer: de ANWB kan lang niet meer alles even makkelijk langs de weg repareren.

Museumbezoek
Kaarten voor het Louwman Museum zijn te bestellen via de website van de ANWB zelf, compleet met een leuke korting. Kijk dus op: www.anwb.nl of bij het museum zelf: www.louwmanmuseum.nl