Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

CBR verhoogt tarieven 2021

Wie komend jaar bij het CBR examen doet voor een rijbewijs, een gezondheidsverklaring nodig heeft of een cursus opgelegd krijgt, gaat duurder uit zijn. Het CBR kondigde aan dat de tarieven voor komend jaar gaan stijgen met gemiddeld 5,8 procent.

Hoewel tarieven van de meeste organisaties jaarlijks stijgen als inflatiecorrectie, moet het CBR komend jaar ook verhogen vanwege de vele extra kosten die gemaakt moeten worden ten behoeve van het coronavirus. De pandemie brengt namelijk vele extra kosten met zich mee om de dienstverlening nu veilig voort te kunnen zetten. Daarnaast zijn er ook andere, fiks stijgende uitgaven waarmee de organisatie kampt. Zo noemen zij de sociale lasten en pensioenen, maar ook uitgaven voor IT-beheer, huisvesting en kwaliteitsverbetering. Een theorie-examen voor de motor (B), personenauto (B) of bromfiets/brommobiel (AM) gaat 37 euro kosten. Een praktijkexamen voor de personenauto (B) kost komend jaar 120 euro. Een tussentijdse kost dan eveneens 120 euro. De volledige uitgebreide tarievenlijst is inmiddels in te zien op www.cbr.nl

Reactie ANWB
De ANWB heeft, als lid van de Gebruikersraad van het CBR, zoals gebruikelijk ook een standpunt over de tariefsverhoging. Dit wordt meegewogen in de goedkeuringsaanvraag van het CBR bij de minister van I&W. Het afgelopen jaar is er naar hun mening te weinig kwaliteitsverbetering geweest om de tariefsverhoging te rechtvaardigen. Bij eerdere verhogingen adviseerden zij dan ook negatief op dit vlak. Gezien de bijzondere situatie en de toekomstige verbeterpunten stemt de ANWB dan ook eenmalig in met de verhoging. Wel moeten daar het komend jaar duidelijk zichtbare verbeteringen voor de consument tegenover staan.