Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Column: Gele hesjes

Bij de eerste berichtgeving vorig jaar over de gele hesjes dacht ik: “Wat is dat dan weer?” Hesjes waren tot dan voor mij zichtbaarheidshesjes voor veiligheid in verschillende kleuren. Ook moest ik denken aan de bondscoach die hesjes uitdeelde bij de training waarbij je vaak de opstelling kon afleiden voor de wedstrijd of hesjes die voetbalspelers moeten aantrekken bij het warmlopen aan de zijlijn om herkenbaar te zijn als wisselspeler. Vaak zijn deze hesjes in diverse kleuren zoals rood, groen, blauw of paars.

Maar de gele hesjes die ineens opdoken hadden een andere betekenis. In Frankrijk leidde deze groep mensen met een geel hesje de demonstraties uit onvrede over de verhoging van de brandstofaccijns en de stijgende kosten voor levensonderhoud. Nog niets mis mee, immers iedereen mag zijn eigen mening hebben en uiten, mits we ons maar houden aan respect en de wetgeving omtrent demonstratie-recht.
Maar waar ik ontzettend veel moeite mee heb zijn die gasten die menen winkels te moeten plunderen, andermans spullen vernielen, auto´s in brand steken enz. Aanpakken dit tuig.

Maar is het dan verkeerd om een signaal af te geven over onvrede, nee toch. De politiek mag toch ook wel eens luisteren naar de mensen, de mensen die door middel van volksstemmingen hen hebben gekozen en daar nu onvrede over hebben omdat de mooie praat van de verkiezingen niet uitkomen. De mensen voelen zich soms voorgelogen en bedrogen en ik begrijp dit ook wel. Kijk nu weer eens naar de burgemeester van Amsterdam die geheel op eigen houtje met haar eigen willekeur de binnenstad autovrij wil gaan maken. Je zult er maar wonen en slecht ter been zijn. Nu ben ik toch al geen fan van GroenLinks, maar ik snap er ook niets meer van wat ze allemaal willen gaan doen. Parkeertarieven fors omhoog, Zwarte Piet is niet meer welkom in Amsterdam en een voorstel voor een nationale feestdag om de slavernij te herdenken. Volgens deze partij is het tijdperk van de auto voorbij. Ben benieuwd hoe al die kamerleden op hun werk komen en op vakantie gaan. Toch niet met de bus, auto of vliegtuig, maar laat ze gaan lopen en fietsen met hun groene hesjes aan.

In onze autowereld zullen wij met respect de klanten voorzien van hesjes om goed zichtbaar te zijn bij o.a. autopech of autoschade. En hopelijk mag iedereen ongeacht waar hij of zij woont met de auto naar huis kunnen rijden ongeacht de brandstof, want wat doen we anders met de oldtimers. Ik weet dat we moeten zorgen voor een schoon en beter milieu maar je kunt ook doorslaan.

René Temmink.