Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Column: We zitten droog!

De allereerste auto van mijn vader die ik me zelf nog kan herinneren was een Ford Cortina uit de jaren ‘60. Destijds een wat grotere middenklasser en voor mijn vader de logische opvolger van een aantal Fords die hij daarvoor had gehad. De liefde van mijn vader voor het merk Ford was gestoeld op zijn eerste ervaringen met een auto en dat betrof een T-Ford van een jeugdvriend. Daar reed hij in het begin van de jaren ‘50 als passagier regelmatig mee op en neer van Enschede naar Appelscha in Friesland, waar hij vandaan kwam.

Toen de Cortina van mijn vader medio jaren ‘70 wat ouder werd kwamen er de nodige problemen. Niet zozeer zichtbaar, want voor een auto van een jaartje of 8 oud zag de Cortina er nog best netjes uit. Het probleem openbaarde zich echter tijdens een rondrit in Friesland met mijn oom Eise en tante Renske uit Akkrum. Het was in die tijd heel normaal dat je op die rustdag een eindje ging rijden. En mijn oom en tante hadden zelf geen auto, dus was dat voor hen nog echt bijzonder. Het regende op die zondag dat het goot en mijn vader maakte de gebruikelijke grap dat we ondanks de hevige buien gelukkig lekker droog zaten. Nou, van die koude kermis kwam hij snel thuis toen oom Eise in onvervalst Fries opmerkte dat dat voor hem niet opging. Hij zat met zijn voeten in het water!

Wat bleek, de bodem was totaal onder de auto weggeroest. De Cortina kon bij thuiskomst dan ook direct naar de sloop. Mijn vader was zwaar teleurgesteld in zijn Ford. Dat de opvolger opeens een Toyota 1000 werd was misschien toevallig of had mijn vader zijn vertrouwen in zijn favoriete merk toch opgegeven? Ik kan het hem helaas niet meer navragen. Feit is wel dat zijn laatste 2 auto’s wel weer van het merk Ford waren. Wij zeiden gekscherend altijd “de Ka van Pa”.

Afgelopen zaterdag mocht ik met mijn nichtje Marijke mee om haar nieuwe echte grote mensen auto te kopen. Ook Marijke moest een eindje rijden, want de auto werd gekocht bij de Dekker Autogroep helemaal in Zaandam. Een behoorlijke afstand, maar dat was Marijke wel gewend, want haar vriend Stefan had ze ook uit die buurt gehaald. Hij kwam zelf uit Purmerend. De ‘nieuwe’ auto betrof bijzonder genoeg een prachtige Ford Focus. Wat zou opa trots zijn geweest dat zijn kleindochter ook weer voor zijn favoriete merk koos. Dat er direct bij binnenkomst een prachtige gerestaureerde Ford Cortina in de showroom stond opgesteld zal door sommige mensen als een teken worden beschouwd. Voor mij was het met name een heel vertrouwd beeld uit mijn jeugd…

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV.
Foto: Pieter Hof bij Dekker Autogroep Zaandam