Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

De verkeersregels veranderen

TWENTE – Twee namen: bromfiets en snorfiets. Er hoeven niet veel verschillen te zijn in het uiterlijk van een bromfiets en die van een snorfiets, maar de verkeersregels die voor de beide vervoermiddelen gelden zijn wel degelijk anders.

Een bromfiets heeft een gele kentekenplaat en mag binnen de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 45 km/uur. Het dragen van een helm is in alle gevallen verplicht. Voor een snorfiets zijn de regels niet zo eenduidig. Een snorfiets mag maximaal 25 km per uur en heeft een blauwe kentekenplaat en de bestuurder is soms wel en soms niet verplicht om een helm te dragen.

Plaats op de weg
Een bromfiets rijdt normaal gesproken op een fiets/bromfietspad en bij het ontbreken daarvan op de rijbaan. De gemeente mag als wegbeheerder ook aangeven dat de bromfiets op de rijbaan moet rijden. Een snorfiets reed eerst altijd op het fietspad of op de rijbaan bij het ontbreken ervan. Vanaf juli 2018 hebben gemeenten en andere wegbeheerders de mogelijkheid gekregen om de snorfietser van het fietspad naar de rijbaan te sturen. Wanneer de snorfietser op de rijbaan moet, is deze ook verplicht om een helm te dragen. De wegbeheerder zal in het verkeersbesluit wel moeten aantonen dat en hoe de verschillende belangen zijn afgewogen. Het besluit zal in ieder geval wel moeten bijdagen aan de veiligheid en aan de doorstroming op het fietspad.

Uniek
Amsterdam is de eerste gemeente waar snorfietsers ook daadwerkelijk naar de rijbaan gaan. Hier kunt u vanaf 8 april als automobilist binnen de ring A10 voertuigen met een blauwe kentekenplaat en een maximumsnelheid van 25 km/uur tegenkomen. Een nieuwe situatie die van beide kanten begrip vraagt.