Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Goed zicht belangrijk: maak de ramen van de auto condensvrij

Goed zien en gezien worden is belangrijk om ongelukken te voorkomen. Zeker in de herfst en winter is goed zicht op de weg extra belangrijk. Toch zijn er helaas de nodige mensen die rijden met beslagen ramen of ramen waar nog sneeuw en ijs op zit. Hiermee brengen zij ook mede-weggebruikers in gevaar.

Condens op de ramen hoort bij de tijd van het jaar. Het verschil in buiten- en binnentemperatuur van de auto zorgt ervoor dat condens zich vormt op de ramen. De inzittenden ademen immers warme, vochtige lucht uit. De ANWB adviseert om voor het wegrijden de airconditioning aan te zetten om de ruiten condensvrij te maken. Wie geen airco heeft kan de verwarming op de hoogste stand zetten en op de voorruit richten. Gebruik een doek of zeem om de ruiten condensvrij te maken. Het gebruik van een auto-ontvochtiger kan ook helpen tegen beslagen ruiten. Dit is een speciaal kussentje dat tot 400ml vocht op kan nemen. Andere tips: is condens hardnekkig? Dit kan ook komen doordat bijvoorbeeld bladeren de luchttoevoer belemmeren of een lek in de kachelradiateur.

Het blijft belangrijk om de ruiten ook goed vrij te maken van sneeuw en ijs wanneer de winter doorzet. Minder zicht is een belangrijke factor in het ontstaan van ongelukken. Bovendien kan het rijden met besneeuwde ruiten een boete opleveren van ruim 250 euro. Vergeet ook het dak en de motorkap niet!