Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Let op de bandenspanning

Nu we weer de winterbanden omwisselen voor de zomerbanden is het ook een goed moment om even te letten op de juiste bandenspanning. En belangrijker: blijf dit ook de komende tijd goed bijhouden.

Het is helaas geen overbodige luxe om het fenomeen bandenspanning weer eens aan te stippen. Uit onderzoek van de BOVAG bleek namelijk al vaker dat ruim 60 procent van de Nederlandse automobilisten rondrijdt met een te lage bandenspanning.

Regelmatig checken
De ervaring leert ook dat het controleren van de bandenspanning niet hoog op de lijst van prioriteiten staat bij de Nederlandse automobilist. Zo controleert de helft van de Nederlanders minder dan drie keer per jaar de bandenspanning. Dit terwijl u dit eigenlijk elke twee maanden zou moeten doen. De bandenspanning kunt u het beste meten wanneer de banden koud zijn. Ook wanneer u de auto slechts sporadisch gebruikt is het belangrijk om toch elke twee maanden te controleren. Ook een stilstaande auto verliest namelijk lucht uit de banden. Toch blijken de banden vaak nog een ondergeschoven kindje bij het onderhoud aan de auto.

Voordelen
Rijden met banden op de juiste spanning heeft veel voordelen. Het is uiteraard veiliger dankzij de kortere remweg bij de juiste spanning, maar zorgt ook voor een lager brandstofverbruik. Zo kunt u tot wel 100 euro per jaar besparen. De besparing is natuurlijk erg mooi voor u als weggebruiker, maar het lagere verbruik en dus de uitstoot is ook nog eens positief voor het milieu. Zeker wanneer we allemaal ons stukje doen.

Wat moet het zijn?
De meeste autofabrikanten geven ook een advies over de juiste bandenspanning voor uw auto. Deze staat dan veelal gedrukt in het instructieboekje. Let op: de juiste spanning kan ook afhangen van de belading van uw auto. Zwaar beladen? Dan de spanning iets hoger.

Campagne
De BOVAG voerde de afgelopen jaren al vaker campagne om de juiste bandenspanning te promoten. Ook adviseren zij autobedrijven om de controle van de bandenspanning standaard op te nemen bij elk klantencontact. De meeste leden doen dit inmiddels ook al. Ook roepen zij op om het zo laagdrempelig mogelijk te maken dat mensen bij een bedrijf ook zelf hun banden op kunnen pompen, bijvoorbeeld door een gratis te gebruiken bandenpomp bij het bedrijf.