Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Meer personen omgekomen in het verkeer

TWENTE – Onlangs heeft het Bureau voor de Statistiek cijfers gepubliceerd over het aantal verkeersslachtoffers. Ondanks dat vandaag de dag voertuigen met de nodige veiligheidstechnieken die ongelukken moeten voorkomen zijn uitgerust, zijn er meer personen overleden door een verkeersongeval.

In 2017 kwamen 613 mensen om door een verkeersongeval en in 2018 is dat aantal gestegen tot 678, dus 65 meer. Opvallend is dat in Noord-Brabant het aantal verkeersdoden toenam van 98 in 2017 naar 150 in 2018, dus maar liefst 52 meer. Niet alleen een flinke stijging van het aantal, maar ook meer verkeersdoden dan in de andere provincies. Moet wel vermeld worden dat Noord-Brabant het meest uitgebreide wegennetwerk van heel Nederland heeft. Wanneer het aantal slachtoffers wordt afgezet tegen het aantal kilometers weg, dan is Drenthe koploper met het aantal doden per kilometer.

Er is een groot verschil tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke verkeersslachtoffers; 485 mannen en “slechts” 193 vrouwen. Verder is het opvallend dat in sommige categorieën verkeersdeelnemers het aantal verkeersdoden stijgt en in andere juist een daling te zien is. Bij personenauto’s, fiets (waaronder ook e-bikes) en scootmobiels is het aantal doden gestegen en bij voetgangers, motorrijders en bromfietsers is een daling zichtbaar. Oorzaken worden verder niet vermeld door het CBS.

Wat nog meer opvalt aan de cijfers van het CBS is dat in de leeftijdscategorie tot 50 jaar er meer mensen overlijden in een auto en boven de 50 jaar er juist meer slachtoffers vallen onder de fietsers.

Blijkbaar is het niet overbodig dat er wordt gekeken naar hoe het wegennet veilig gemaakt kan worden en dat organisaties als de ANWB aandringen op verbetering.