Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Ook in de winter autowassen

De gemeenten en provincie kwamen de afgelopen maand al weer geregeld in actie: bij lage temperaturen rijden de zoutstrooiers uit om wegen begaanbaar te houden. Zout is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen gladheid. Maar het is ook de vijand van onze auto zelf.

Strooizout is funest voor de lak, carrosserie, velgen en banden. Zo kan rubber hierdoor sneller slijten en kleine beschadigingen kunnen groter worden door deze agressieve aantasting. Zout eet met enthousiasme door een laklaag waardoor goede bescherming essentieel is.

Goed wassen
Een belangrijke tip is om de auto ook in de winter goed te blijven wassen. In een wasstraat kan ook vaak de onderkant van de auto meegenomen worden, waar juist veel vuil en zout te vinden is. Het loont dus om aan het einde van de winter de auto eens een luxe beurt te geven. Wanneer u zelf gaat wassen is het belangrijk om voorafgaand het grove vuil te verwijderen met de hand. Een beetje voorzichtigheid is belangrijk; zo voorkom je dat bij het handmatig wassen vuildeeltjes sporen trekken op de lak. Er zijn diverse voorbehandelingsmiddelen te koop voor dit doel.

In de was
Na het wassen is het belangrijk om de auto van een beschermende laag te voorzien. Er zijn diverse wasshampoo’s die dit kunnen doen. Een waslaag zorgt namelijk voor een extra buffer tussen de buitenwereld en de kostbare – en duur te herstellen – laklaag.

Misvattingen
Het is een bekende misvatting om juist niet de auto te wassen in de winter, mede vanwege het krasrisico op een laklaag. Toch is het verstandig om dit wel te doen – eventuele nadelen wegen niet op tegen de risico’s die zout met zich meebrengt.