Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

RDW en gemeenten in actie tegen fraude parkeerkaarten

APELDOORN – Het misbruiken van gehandicaptenparkeerkaarten komt helaas nog te vaak voor. Het is niet alleen asociaal, het is ook nog eens onhandig voor de vele échte gehandicapten die zo’n kaart hard nodig hebben voor hun mobiliteit. Om fraude verder te beperken werkt de RDW aan een nieuw systeem.

In Nederland zijn naar schatting 1,6 miljoen mensen met een motorische beperking, waarvan er ruwweg 225.000 mensen in een rolstoel zitten. En daarnaast natuurlijk ook veel mensen die met een rollator of krukken moeten lopen of een beperkte afstand af kunnen leggen. Voor hen is het parkeren dicht bij de bestemming van groot belang.

Handhaving
Sinds 2011 kunnen de gemeenten verstrekte gehandicaptenparkeerkaarten laten registreren in een landelijk systeem, om zo fraude in andere gemeenten tegen te gaan. 350 van de 380 gemeenten doen dit. Maar de fraude komt nu alleen aan het licht als een handhaver een vervalste of ongeldige kaart onderschept. Dit najaar begint een proef in een beperkt aantal gemeenten waarbij de kaarten ook op kenteken geregistreerd zijn. Zo moet misbruik ook sneller aan het licht komen bij handhaving met scanauto’s. In de toekomst krijgen houders van een kaart ook de mogelijkheid om zelf een kenteken te registreren voor hun kaart, door middel van een app. Deze moet dan ook andere voordelen bieden, zoals digitaal parkeren en informatie over het parkeren in verschillende gemeenten. De RDW werkt nu aan de opzet van de proef en komt later met meer informatie.