Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Wintertijd

Koning Winter staat weer bijna voor de deur. Ook op ons als automobilist staat weer het nodige te wachten. De wintertijd gaat op 31 oktober weer in en de weersomstandigheden zullen de komende maanden nogal eens wisselend zijn. Droog weer, maar ook regenbuien die voor overlast kunnen zorgen, sneeuwval of gladde wegen.

Vaak worden we verrast door de plotselinge veranderingen; we hebben er niet op tijd op ingespeeld en ons dagprogramma is er niet op aangepast. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen veiligheid maar ook die van anderen. Is uw auto op tijd winterklaar? Denk hierbij aan de banden, accu, ruitenwisserbladen en ruitensproeier-antivries.

Wij krijgen ook steeds vaker vragen over de keuze van de banden. Het klimaat is in Nederland vaak gematigd en extreme lage temperaturen komen niet vaak voor, maar toch kan het. Is een winterband dan verstandig of een all-season band? Een all-season band heeft voldoende grip bij normaal winters weer en mag ook in Duitsland en Oostenrijk gebruikt worden. De band moet echter wel voldoen aan de gestelde voorwaarden in die landen.

Tot 31-09-2024 worden in Duitsland bij winterse omstandigheden banden toegestaan die zijn voorzien van het symbool M en S; ‘modder’ en ‘sneeuw’. Deze banden moeten wel geproduceerd zijn voor 31-12-2017. Banden met een latere productiedatum moeten voorzien zijn van een extra symbool met een alpine teken, een berg met sneeuwvlokken. In Oostenrijk is dit symbool al verplicht.

Maar hebt u wintersportplannen, hou dan rekening met het feit dat in landen als Italië, Tsjechië en Slowakije bij winters weer alleen winterbanden zijn toegestaan. Winterbanden hebben namelijk een betere grip bij winterse temperaturen op besneeuwde hellingen.

Tot slot nog even het volgende. De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat de auto geen onderhoudsbeurt nodig heeft omdat hij volgend jaar pas gekeurd moet worden. Dit ontstaat door de interval van de keuring: de eerste keuring na 4 jaar en daarna 2 jaar en weer 2 jaar. Er zijn mensen bij die gewoon het onderhoud overslaan en dit kan leiden tot onnodige problemen. Het advies is om uw auto minimaal één keer per jaar na te laten kijken zodat u veilig en vertrouwd auto kunt rijden en uw auto u veilig en op tijd brengt waar u wilt zijn. Heel veel fijne en veilige kilometers toegewenst.

René Temmink