Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Beter voorbereid op de winter met een leerzame slipcursus

DEVENTER – In de winter zien we altijd een verhoogde kans op ongelukken. Ondanks de beste inzet van de provincie en gemeenten kunnen wegen soms moeilijk begaanbaar zijn met sneeuw en ijs. Maar ook hevige regenval kwam de afgelopen weken weer voor. Je auto onder controle houden onder uitdagende winterse omstandigheden is belangrijk. Een leerzame slipcursus kan dan het verschil maken tussen schade of een succesvolle manoeuvre.

Op verschillende plekken in het land worden anti-slipcursussen aangeboden. Hier leert men hoe te handelen in het geval van nood en onder winterse omstandigheden. Wat moet je doen als je grip of het wegdek verliest vanwege gladheid of bijvoorbeeld aquaplaning? En wat moet je vooral niet doen? Tijdens zo’n cursus kon ik het zelf ervaren. Een instructeur vertelt ons de belangrijkste punten: rust en controle. De meest gemaakte fout is in paniek de verkeerde handelingen verrichten: te veel bijsturen, te snel remmen of juist onvoldoende remmen. Ondanks dat we tijdens deze cursus niet in onze eigen auto’s rijden maar auto’s van het cursuscentrum gebruiken, leren we in een dagdeel veel over elk type auto. De nieuwere auto’s zijn voorzien van allerlei technieken die je ondersteunen bij veilig remmen en sturen, maar bij oudere modellen zal je dit zelf moeten doen. Bij een goede anti-slipcursus wordt je beide geleerd zodat je bent voorbereid op alles. Tijdens de cursus ervaren we het effect van deze systemen, waaronder ABS en ESP, net als het verschil tussen een voor- en achterwiel aangedreven auto.

Gecontroleerde situatie
De gecontroleerde situaties op het parcours van het cursuscentrum geven de gelegenheid om te ervaren hoe een auto reageert in een noodsituatie, en hoe je daar zelf het best op kan inspelen. Ook bij een verkeerde handeling zijn de gevolgen te overzien en voorziet de instructeur je van tips om het een volgende keer beter op te lossen. Deze lessen maken een anti-slipcursus een welkome aanvulling op het CV van elke automobilist. In een tijdsvak van 3 uur leren we onder andere het veilig maken van een noodstop maar ook hoe we op en glad wegdek grip verliezen en weer herpakken. Behalve deze basiscursus worden er ook vervolgcursussen aangeboden waarbij dieper wordt ingegaan op deze handelingen.