Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Nog veel ergernissen op de weg

DEVENTER – Deelnemen aan het verkeer is soms – zeg maar gerust, vaak – een frustrerende bezigheid. Uiteraard zijn we zélf allemaal ervaren automobilisten die geen fouten maken en ons netjes gedragen, maar de rest is een stuk minder netjes. Ja, het is weer tijd voor een lijstje met de grootste ergernissen op de weg!

Weinig dingen spreken zo tot de verbeelding als de irritaties op de weg. Soms heb je van die dagen dat iedereen die je tegen komt het op je gemunt lijkt te hebben. Verzekeraar Allianz Direct liet onderzoek uitvoeren naar de grootste ergernissen die automobilisten ervaren. Bovenaan de lijst staat naar goed gebruik bumperkleven met 55 procent van de respondenten die zich hier aan stoort. (De resterende 45 procent zijn waarschijnlijk de bumperklevers zelf). Bumperkleven ervaren mensen niet alleen als vervelend, het is ook nog eens een risicofactor voor ongelukken. Niet voor niets hamert de overheid er op om zeker twee seconden afstand te houden tot een voorligger. Hoe dichter twee auto’s op elkaar zitten, hoe korter de tijd is om te reageren bij een eventuele noodstop.

Smartphonegebruik
Smartphonegebruik is de tweede ergernis, met 54 procent. In de auto al geruime tijd verboden, maar hardnekkig om uit te bannen. Gelukkig is er sinds dit jaar ook een verbod voor smartphonegebruik op de fiets. De telefoon zorgt voor afleidingen, waardoor er een groter risico op ongevallen ontstaat.

Irritant gedrag
De overige ergernissen zijn vaak ‘gewoon irritant’. Zo staat op plek 3 het links rijden, gevolgd door automobilisten die afval uit het raam gooien, langzame rijders, snelheidsduivels, rechts inhalen en als hekkensluiter: files. Mannen storen zich vaker aan de linksrijders, vrouwen haten snelheidsduivels. Zij noemen ook vaak felle koplampen als irritatie.