Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Bezwaar maken tegen boete kán lonen

DEVENTER – Het kán lonen om bezwaar te maken tegen een ontvangen verkeersboete. Maar we zeggen gelijk: bij snelheidsovertredingen is de kans niet zo hoog dat dit succesvol is.

Het aantal mensen dat bezwaar maakt tegen een ontvangen verkeersboete stijgt al enkele jaren. Wanneer u een beschikkingsvoorstel ontvangt (boete in normale-mensen-taal) kunt u bij het CJIB bezwaar maken. Dit is een recht dat u hebt. De boete is slechts een manier om snel van de zaak af te zijn, zowel voor u als de wetgever. Maar wanneer u overtuigd bent van uw gelijk of fouten bij de handhavers, kunt u een bezwaar maken. Steeds meer mensen tekenden de afgelopen jaren bezwaar aan.

Het loont
Uit cijfers van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie blijkt dat een derde van de boetes waar mensen in 2018 bezwaar tegen aantekenden onterecht opgelegd waren. Het gaat dan om 107.300 boetes voor snelheidsovertredingen, bellen achter het stuur of het negeren van een stoplicht. De boetes werden verscheurd vanwege bijvoorbeeld onvoldoende bewijs of een verkeerde ontvanger; bijvoorbeeld wanneer een kentekenplaat gekloond werd. Dat zo’n relatief hoog aandeel van de bezwaren gegrond is verklaard komt onder meer door de manier van verwerken. De boetes worden ingevoerd en verder automatisch verwerkt; er is geen nadere toetsing.

Hoe het werkt
Op de website van het CJIB – www.cjib.nl – staat een uitgebreide uitleg over in beroep gaan. Wanneer er een ‘M’ op de boete staat voor ‘Wet Mulder’, kunt u gemakkelijk online in beroep. U kunt ook een brief opstellen. De Officier van Justitie neemt dan een beslissing op dit bezwaar. Ook hier kunt u bezwaar tegen aantekenen, wat een gang naar de kantonrechter omvat. Echter in veel gevallen zal het al bij de OvJ tot een duidelijk oordeel komen of uw boete onterecht is.