Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Wees voorzichtig met laadpas

DEVENTER – Dat we voorzichtig moeten zijn met onze bankpas en identiteitsdocumenten is bekend. Maar ook de pasjes voor het opladen van de elektrische auto blijken helaas erg fraudegevoelig. De passen zouden volgens beveiligingsexperts kinderlijk eenvoudig te klonen zijn.

Beveiligingsbedrijf ESET verrichtte onderzoek naar de veiligheid van laadpassen voor openbare laadpalen. Dit leverde een schrikbarende conclusie op: de passen zijn praktisch niet beveiligd. Dit verklaarde Dave Maasland van ESET tegenover de NOS, die er prompt breed nieuws van maakte. De passen maken eigenlijk alleen gebruik van een digitaal serienummer voor gebruikersherkenning, wat gemakkelijk uit te lezen is door criminelen. Volgens ESET zijn de passen hiermee nog slechter beveiligd dan destijds de eerste generatie OV-chipkaart.

Eenvoudig
Het uitlezen van het serienummer kan gemakkelijk met een smartphone die dit soort RFID-chips kan lezen. Eenmaal opgeslagen kan het nummer op een leeg pasje gezet worden, waarmee de crimineel dan vervolgens op andermans kosten kan laden. Vooralsnog lijkt het geen groot probleem te zijn, maar in ieder geval de mogelijkheid bestaat. En nu het breder bekend is, is het als eigenaar van een laadpas absoluut verstandig om erover na te denken.

Afschermen
Het afschermen van dit soort passen kan eenvoudig. Zo zijn er steeds meer portemonnees en pashouders op de markt die RFID-kaarten af kunnen schermen. Zo kunnen de passen niet zomaar uitgelezen worden. Exploitant Fastned liet in een reactie bij NOS weten alert te zijn op fraude en vreemde transacties.