Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Campagne Ik Val Op van start

DEVENTER – De dagen zijn kort en het is lang donker. We benadrukken voor de auto al vaak het belang van zien en gezien worden voor de veiligheid. Dit gaat ook zeker op voor andere weggebruikers, waaronder fietsers.

Exacte cijfers over het aantal mensen dat zonder licht fietst zijn niet te geven. Maar iedereen die in het donker wel eens op de weg zit, weet dat het een hoog percentage is. Vaak stapelen fietsers fout op fout qua zichtbaarheid: onverlicht fietsen op een fiets zonder reflectoren én ook nog eens in het donker gekleed. En wat dacht u van verkeerde kleur verlichting voor of achter? Zien en gezien worden zijn belangrijk om ongelukken op de weg te voorkomen.

Voorlichting
De campagne Ik Val Op ging is momenteel weer in volle gang; dit gaat de hele winter door. Een samenwerking tussen diverse organisaties waaronder de BOVAG, RAI, Fietsersbond, Team Alert, ministerie van I&W, politie, gemeenten en provincies. Bij de campagne is speciale aandacht voor kinderen die in het donker op weg zijn voor de sportclub. Er worden ook diverse concrete acties gehouden om mensen te wijzen op het belang van goede verlichting. Zo worden in veel gemeenten gratis fietslampjes uitgedeeld mét een stukje voorlichting erbij. Ook zijn er acties om goedkoop of gratis de fietsverlichting op de fiets te laten repareren.

Ook als voetganger
Ook voor voetgangers is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Zo is het voor hardlopers verstandig om een veiligheidshesje te dragen of een reflectieband, al dan niet voorzien van voorlichting. Een relatief kleine investeringen voor meer veiligheid.