Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

BMW en MINI maken ook interieur een stukje duurzamer

BMW en MINI willen niet alleen de motoren, maar ook de rést van de auto duurzamer maken. Daarom kunnen kopers vanaf 2023 ook kiezen voor een heus vegan interieur. De BMW Group wil hiermee tegemoet komen aan de vraag naar veganistische en leervrije interieurs van klanten.

Het nieuwe materiaal moet ook geschikt zijn voor toepassingen zoals het stuurwiel, waarbij premium uitstraling, slijtvastheid, het gevoel in de hand en andere criteria belangrijk zijn. Door het leer te vervangen door het nieuwe materiaal neemt de CO2-voetafdruk van de productieketen ook flink af: tot 85 procent in vergelijking met leer.
Met de vervanging kan straks het aantal componenten dat dierlijk materiaal gebruikt teruggebracht worden tot minder dan 1 procent. Deze zijn dan alleen nog in gebruik in voor de klant onzichtbare toepassingen, benadrukt het merk. Denk aan bijvoorbeeld gelatine wat in beschermende coatings zit, lanoline in lakken, talg als additief in elastomeer en bijenwas als vloeimiddel voor lakken.
Voor de BMW Group is het terugdringen van de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus van een auto het kerndoel op weg naar klimaatneutraliteit, die uiterlijk in 2050 moet zijn bereikt. Materiaalkeuze is hierbij van belang. Verder draagt het gebruik van groene stroom bij de productie en in de toeleveringsketen bij aan dit doel evenals het gebruik van secundaire materialen en natuurlijke grondstoffen en een hoog recyclingspercentage.