Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

De Exit Warning van Ford

Is het u wel eens overkomen dat u het portier opende en daarbij vergat te kijken of een fietser over het hoofd zag? Vaak kan een incident vermeden worden, maar regelmatig is een openzwaaiend portier de oorzaak van een ongeluk. Het kan lijden tot verwondingen bij de fietser en schade aan de auto. Helaas lijden deze incidenten ook tot het overlijden van fietsers.

De kans op een botsing met een portier dat geopend wordt, wordt eigenlijk alleen maar groter met de groei van het aantal e-bikes. De over het algemeen hogere snelheid van de e-bike wordt nog regelmatig verkeerd ingeschat. Ford wil er alles aan doen om zoveel mogelijk van de ongevallen tussen fietsers en portieren te voorkomen met de Exit Warning.

Hoe het werkt
Voertuigen van Ford zijn al voorzien van sensoren en technologieën die in staat zijn om bijvoorbeeld voetgangers en fietsers te detecteren. Deze kunnen ook ingezet worden om naderende fietsers of motorrijders te zien bij het openen van het portier aan de bestuurders- of passagierskant. De inzittenden van het voertuig worden gealarmeerd met geluidsignalen en de naderende verkeersdeelnemer met knipperende, felrode leds op de buitenspiegel. Ook an de binnenrand van het portier lichten rode leds op.

Eerste stap
De licht- en geluidssignalen vormen een eerste stap in het voorkomen van ongelukken tussen fietsers en portieren. Technici werken nog aan de volgende stap waarbij het portier niet volledig geopend kan worden bij naderende verkeersdeelnemers. Het systeem zal nu eerst uitvoerig getest gaan worden voordat het Exit Warning-systeem in de modellen van Ford toepast gaan worden.