Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Files weer fors gestegen

DEVENTER – Het zal ongetwijfeld olie op het vuur zijn voor de voorstanders van ‘meer asfalt!’: de filedruk is weer verder toegenomen. Ook overdag staan we steeds vaker stil op de weg.

In het derde kwartaal van dit jaar steeg de filezwaarte in Nederland met ruim 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit concludeert de ANWB op basis van eigen metingen op het totale wegennet. Filezwaarte is een specifieke berekening van de hoeveelheid kilometerminuten. De lengte van de file keer de duur van de file. De lengte van files geeft namelijk een onvolledig beeld; een korte file kan immers langer blijven staan dan een lange file. De tijd die men wacht door files is dan ook een wat betere indicator.

Stijging
Met name overdag was er de afgelopen jaren veel verkeershinder. Deze pieken hadden diverse oorzaken. Zo zorgde het sterk wisselende weer met hevige regen en onweersbuien voor extra files, maar ook de strandfiles in de zomer droegen hier fiks aan bij. De drukste spits van het kwartaal was op 24 september met 1.025 kilometer file.

Verwachtingen
Het komende kwartaal zal de drukste periode van het jaar worden; de donkere dagen en slechter weer zorgen altijd voor veel hinder en vertraging. De ANWB en wegbeheerders roepen dan ook op om extra alert te zijn. Kleine aanrijdingen kunnen immers grote gevolgen hebben voor de files.

Spitsmijden
Ook op het gebied van preventie is er veel gaande. Zo zijn er in Overijssel ook al vele initiatieven om verkeersdeelnemers meer inzicht te geven in files en spitsmijden te stimuleren.