Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Het raadsel dat Alfa Romeo heet

Als Saabliefhebber vraag ik me af hoe het toch kan dat een authentiek merk met Europese roots, een rijke traditie in de autosport, bekend om prachtige sportieve modellen met een indrukwekkend motorenprogramma, nog zo weinig te zien is op Neerlands wegen. Want ook al rijd je een ander merk, de meeste autoliefhebbers hebben vaak wel een goed woordje over voor deze sympathieke Milanees uit Italië.

Ligt het dan aan de kwaliteit van de Alfa’s? Nee toch, de tijd van roesten in de folder en per definitie slechte elektronica ligt ook alweer ver achter ons. En als je op autofora al klachten leest over de wel veel verkochte Alfa Romeo 156, dan gaat het ook over auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. Dat was in de jaren 70 met de roemruchte roestende Alfasud ondenkbaar, dat een Alfa voor zijn 5e levensjaar al niet op de sloop lag. De nieuwste Alfa Giulia en Stelvio zijn op dit moment misschien wel de mooiste auto’s in hun eigen klasse. Het lijnenspel is formidabel, evenals het motorenprogramma, waarbij de 200pk motor in de standaardversie en zeker de 510 pk sterke biturbo-V6 die zowel in de Stelvio als in de Giulia Quadrifoglio ligt, motoren zijn die het makkelijk opnemen tegen de grote jongens uit de bekende Duitse stallen.

En toch, de verkoopaantallen die de importeur kan noteren vallen tegen. Ligt het dan aan de marketing van Alfa, zit het ‘m tussen de oren van de verwende Audi.. euh autorijder? Er is toch geen Tweet, Facebookpost, verjaardagsfeestje, vakantiehotel of camping waar je je hoeft te schamen als je laat zien dat je in zo’n prachtige Giulia rijdt? En misschien zie je aan bovenstaand betoog dat ik er zelf geen belang bij heb om Alfa te pushen. Want een beetje psycholoog gaat me meteen vertellen dat zo’n treurig verhaal over zo’n prachtige auto niemand zal aansporen om een Alfa te kopen. Een petrolhead identificeert zich doorgaans liever met winnaars dan met verliezers. Zo hard is de autowereld nu eenmaal. Maar als oprecht autoliefhebber vind ik het bijzonder jammer voor de diversiteit op de Nederlandse en Europese wegen dat die prachtige Alfa’s zo weinig te zien zijn…

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV.