Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Let op de banden bij extreme hitte

APELDOORN – Afgelopen jaar bereikte het weer in Nederland bijzondere records. Met hittegolven en temperaturen ruim boven de 35 graden was het afzien voor mens en machine. Ook met betrekking tot uw autobanden zijn er enkele dingen om aan te denken.

Het gebruik van de juiste banden voor het juiste seizoen en alertheid op zaken als profiel, staat en bandenspanning is erg belangrijk voor vele veilige kilometers en een laag verbruik. Toch leert de ervaring dat Nederlandse automobilisten eigenlijk te weinig nadenken over hun banden. Zo weet lang niet iedereen wat de optimale druk is voor uw specifieke band.

Bandendruk
In de zomer is het belangrijk om de banden goed op druk te houden. Te zachte banden veroorzaken namelijk een abnormale verhitting die alleen maar sterker is bij zeer warm weer. Dit kan dan zorgen voor een klapband. Het advies is dan ook om de banden op te pompen tot de maximale aanbevolen bandendruk, zeker wanneer u veel op de snelweg rijdt en met een groter gewicht in de auto. (Hint: belangrijk dus ook om voor de vakantie te controleren…). Controleer de bandendruk wel voor u op pad gaat en de banden koud zijn. Wanneer u het meet bij warme banden kan de druk te laag zijn. Zo bleek uit onderzoek van onder meer Euromaster dat statistisch de helft van de Nederlanders rijdt op te zachte of te harde banden. Bij het controleren van de bandenspanning moet u ook de reserveband niet vergeten; mocht deze onverhoopt nodig zijn dan is het erg problematisch wanneer deze band te slap is.

Goed rubber
De staat van de banden is ook van invloed op zomerproblemen. Wanneer een band gemaakt is van goed rubber en u normaal rijgedrag hebt, zijn de invloeden van hitte beperkt. Maar wanneer de auto langere tijd stil heeft gestaan is het goed om deze niet bloot te stellen aan te extreme temperaturen. Rubber kan wel zachter worden, waardoor snellere slijtage mogelijk is. Het is daarom ook niet aan te rijden om nog op winterbanden te rijden in de zomer. Deze presteren niet alleen slechter, het van nature zachtere rubber slijt ook nog eens een stuk sneller.

Koop kwaliteit
Wanneer u op zoek gaat naar een nieuw stel zomerbanden is het belangrijk om niet te goedkoop te willen kopen. Goedkoop is duurkoop is het bekende spreekwoord; liever iets meer uitgeven voor kwaliteit dan een bandenset kopen die niet lang mee gaat of, erger nog, niet optimaal bijdraagt aan de veiligheid van uw auto. Uw garage kan u adviseren over de juiste bandenkeuze en correcte bandenspanning voor uw voertuig.