Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Nederlander stoort zich minder aan files

APELDOORN – Er zijn diverse zekerheden in het leven: de dood, de belastingaangifte en het gegeven dat we morgen collectief weer vast staan op ’s lands snelwegen. Hoewel het fileleed de afgenomen jaren toegenomen is, lijkt het de Nederlander opmerkelijk genoeg steeds minder te doen. De files zijn er nog steeds, maar de ergernis er over is minder geworden. Huh?

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid verrichte onlangs onderzoek naar de ervaringen van Nederlanders met betrekking tot de files. Dit leverde interessante ontwikkelingen op. Waar in 2010 nog 72 procent van de Nederlanders files als onacceptabel bestempelden, is dit inmiddels gehalveerd tot 35 procent. Uit het onderzoek blijkt dat 15 procent van de respondenten wekelijks in de file staat, ongeveer de helft slechts zelden.

Meer files
Deze mate van berusting in de files lijkt echter haaks te staan op de daadwerkelijke cijfers. Zo is het aantal files afgelopen jaar met 17 procent gestegen ten opzichte van 2018. Files zijn ook niet meer beperkt tot de snelweg; ook veel provinciale wegen slibben dicht volgens de ANWB.

Achtergrond
De afgelopen jaren is er wel steeds meer geïnvesteerd in het wegennet, waardoor de automobilist wellicht ook realiseert dat de overheid wel degelijk werkt aan verbetering van dit thema. Bovendien is een grotere filedruk ook paradoxaal een goed iets: het is een teken dat de economie op volle toeren draait en ook veel mensen aan het werk zijn.

Alternatieven
Door middel van diverse prikkels zijn de overheid en mobiliteitsorganisaties bezig om mensen anders te laten reizen. Zo is reizen buiten de spits beter voor de filedruk, maar ook vaker de fiets pakken of thuiswerken dragen bij aan het beperken van files op piekmomenten.