Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Pech in het buitenland

Nederlanders staan er om bekend: we gaan graag met de auto op vakantie. Ook komende zomer zijn de gele nummerplaten weer door heel Europa te vinden. Maar een autovakantie naar het buitenland is niet zonder enige risico’s. Waar loop je tegenaan wanneer je pech langs de weg krijgt in het buitenland?

Als automobilisten in Nederland hebben we het relatief makkelijk wanneer we met pech langs de weg staan. De ANWB helpt immers met veel problemen direct langs de weg of aan huis. In het buitenland is dit vaak anders. Er zijn weliswaar veel andere Europese pechhulporganisaties, maar het helpen langs de weg is een zeldzaamheid. In het buitenland is het gebruikelijker om een auto af te slepen naar de garage. Zo is in Frankrijk geen wegenwachtorganisatie actief, maar zorgen lokale bergers voor het afslepen van voertuigen met pech.

Goede hulp
De ANWB Alarmcentrale biedt in zo’n situatie een goede ondersteuning voor de gestrande automobilist. Zo kunnen zij adviseren over het contact met de garage waneer dingen voor u niet duidelijk zijn. De ANWB streeft ernaar om vakantiegangers zo veel mogelijk met de eigen auto de reis voort te laten zetten. Het laten repareren van de auto ter plekke is dan ook wenselijker dan een repatriëring van de auto en reparatie in Nederland. U draait in dit geval zelf voor de eventuele kosten op, omdat de ANWB dit transport naar Nederland niet dekt.

Zelf betalen?
Hoewel ANWB-leden ook aanspraak kunnen maken op pechhulp in het buitenland, is het wel verstandig om de limieten te kennen. Zo hebt u recht op sleutelhulp, maar de kosten voor gebruikte onderdelen, olie en brandstof zijn wel voor uw rekening. Ook de kosten voor diagnose betaalt u zelf. Het is voor vakantiegangers dan ook verstandig om een creditcard mee te nemen op vakantie, aangezien u niet altijd met uw bankpas kunt betalen.