Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Steeds meer speedpedelecs op de Nederlandse wegen

Aan de vele e-bikes in het verkeer is inmiddels iedereen wel gewend, maar de speedpedelec is nog relatief nieuw. Volgens het CBS waren er op 1 juli dit jaar 21,1 duizend speedpedelecs op de weg. Een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Speedpedelecs zijn elektrische fietsen die een snelheid van 45 km/u kunnen bereiken. Een normale elektrische fiets is begrensd tot 25 km/u. Vanwege onder andere de snelheid zijn de regels voor speedpedelecs gelijk aan die van een bromfiets. Een bromfietsrijbewijs is dan ook noodzakelijk, het dragen van een helm is verplicht, de fiets moet een achteruitkijkspiegel hebben, de speedpedelec moet een bromfietskenteken hebben en de speedpedelec hoort op de rijbaan in plaats van op het fietspad, tenzij anders is aangegeven.

Verschillen
In de leeftijdscategorie 65 tot 75 is het bezit van de gewone elektrische fiets het hoogst. Het bezit van de speedpedelec is het hoogst bij personen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar. Vooral particulieren bezitten een speedpedelec. Slechts 7,6 % van de speedpedelecs, oftewel 1,6 duizend stuks, behoort toe aan bedrijven. Er zijn ook duidelijke regionale verschillen zichtbaar. Zo is in de provincie Utrecht, de koploper, van elke 100.000 inwoners 176,04 eigenaar van een speedpedelec. De provincie Limburg is de hekkensluiter met 69,46. Het grootste deel van de speedpedelecs stonden geregistreerd in gemeenten in weinig stedelijk gebied.