Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

APK voor 50+ oldtimers vervalt met ingang van 1 januari 2021

Het zat al een tijdje in de koker, maar inmiddels is ook de formele wetswijziging rond. Per 1 januari is het niet meer verplicht om een auto van 50 jaar of ouder te laten keuren.

Het klinkt misschien raar om zulke auto’s niet te keuren, maar de overheid ziet juist belangrijke redenen om deze rompslomp af te schaffen. Zo zijn dit soort voertuigen vaak in handen van échte liefhebbers die passend onderhoud uit laten voeren. Bovendien maken dit soort auto’s vaak statistisch niet veel kilometers in het jaar, waardoor de risico’s voor overig verkeer minimaal zijn. Met het schrappen van de APK-verplichting zijn per 1 januari auto’s van voor 1971 niet meer keuringsplichtig.

Andere mening
Hoewel minister Cora van Nieuwenhuizen enthousiast is én menig eigenaar, zijn er ook tegengeluiden te horen. Branchevereniging BOVAG en de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club zien namelijk wel degelijk risico’s. Lang niet alle bezitters hebben namelijk de mechanische kennis om de veiligheid van zo’n voertuig goed in te kunnen schatten. Er zijn helaas ook wel degelijk oldtimerbezitters die het niet zo nauw nemen met de veiligheid. Het afschaffen van de APK zou een deel van deze eigenaren dan ook een onbedoelde vrijbrief geven om het onderhoud en technische zorg te laten verwateren, zo beargumenteerd BOVAG. Ook KNAC is van mening dat de APK wel degelijk een bepaald nut diende voor de collectieve veiligheid op ’s lands wegen.