Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veilig op pad met de hond

DEVENTER – Nederlanders zijn ware dierenliefhebbers. Afgelopen week vertroetelden we weer massaal onze huisdieren in het kader van Dierendag. Wanneer we op pad gaan met ons huisdier, doen we dat graag zo veilig mogelijk. Maar: wat zijn de regels eigenlijk? En hoe zit het in het buitenland?

In Nederland zijn er vrij strenge regels voor het vervoer van passagiers. Opmerkelijk genoeg is dit voor het vervoer van huisdieren in uw auto niet zo. Wettelijk gezien is het enige vereiste dat een hond in de auto niet mag zorgen voor gevaarlijke situaties of verkeershinder. Een hond los in de auto laten is echter niet verstandig; ze kunnen in paniek raken van overig verkeer met risico’s als gevolg.

Veilig vervoer
Er zijn diverse manieren om uw hond veilig te vervoeren. Zo zijn er tuigjes om de hond zo veel mogelijk vast te zetten in de auto, vergelijkbaar met de veiligheidsgordels voor ons als mens. Daarnaast kan het, afhankelijk van het formaat van auto en hond, verstandig zijn om een bench te gebruiken voor in de auto. Een huisdier loopt veel risico wanneer het los zit bij een aanrijding. Zo weegt een volwassen golden retriever reu zo’n 30 kilo. Zelfs bij een relatief kleine botsing kan de hond door deze massa zorgen voor letsel bij andere inzittenden – of erger.

In het buitenland
Wie met de hond op vakantie gaat of überhaupt de grens over gaat, doet er verstandig aan om zich te verdiepen in de regels ter plaatse. Het gebruik van een bench is in veel Europese landen namelijk verplicht. Zo is het in Duitsland verplicht om de hond te vervoeren in een bench, reiskennel of achter een hondenrek. In Italië mag men één hond los vervoeren, terwijl men bij twee of meer honden een bench of hondenrek moet gebruiken. Veilig voor de inzittenden én voor uw geliefde huisdier.