Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veilig op weg met de caravan

DEVENTER – De eerste echt warme dagen van het jaar liggen al weer achter ons; hopelijk de opmaat naar een mooie zomer. En in de zomer kiezen weer vele Nederlanders er voor om met de caravan op pad te gaan. Dit moet echter wel veilig gebeuren, wat nog lang niet altijd het geval is.

Hoewel er de afgelopen jaren een verschuiving zichtbaar is van de caravan naar de camper vanwege het grotere comfort, blijft de caravan toch nog een geliefd en oer-Hollands kampeermiddel. In Overijssel zijn ongeveer 42 caravans en campers per 1.000 inwoners te vinden, wat relatief veel is.

Caravan-check
Voor u op vakantie gaat is het belangrijk om de caravan zelf goed na te laten kijken. Er worden tegenwoordig steeds vaker caravan-checks georganiseerd in veel gemeenten, al dan niet door een lokale caravan-ondernemer of juist door de politie. Deze caravan-checks kijken naar de belangrijkste punten om veilig op weg te kunnen. Zo moet uw caravan natuurlijk voorzien zijn van goed werkende verlichting en remmen. Daarnaast is het belangrijk om onder meer de gasslangen te laten controleren. Ook wanneer uw caravan gewoon binnen staat in de opslag blijft onderhoud noodzakelijk; dit soort componenten slijten ook wanneer u ze niet gebruikt.

Beladen
Het beladen van de caravan is een kunst op zich. Veel caravans worden nog te zwaar beladen, wat een fikse boete tot 300 euro op kan leveren. Controleer dus goed hoeveel u precies mag laden in de caravan, maar ook het maximale trekgewicht van uw auto. Het goed verdelen van het gewicht is belangrijk om slingeren te voorkomen. Door middel van een kogeldrukmeter is te zien of u een goede balans hebt. Als advies geldt een kogeldruk van 5 tot 10 procent van het totaalgewicht van de beladen caravan. De maximale kogeldruk staat vaak aangegeven naast de stekkerdoos op een plaatje op de auto. U mag hier tegenaan zitten, maar niet eroverheen. Een te lage kogeldruk verhoogt het risico op slingeren. De zichtbaarheid is ook een belangrijk aspect van het rijden met de caravan. Zo is het gebruik van een deugdelijke set caravanspiegels verplicht. Zonder deze spiegels is het natuurlijk ronduit gevaarlijk om de weg op te gaan en u bent aansprakelijk in geval van ongevallen.

Check de regels
Hoewel de meeste caravanners een goed besef hebben van de Nederlandse regels kunnen deze elders in Europa anders zijn. Het is daarom belangrijk om de regels voor uw beoogde vakantieland vooraf te controleren.