Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Wint de restomod ook in Nederland aan populariteit?

Restomod; het klinkt als een Oost-Europese vakantiebestemming, maar dat is het niet. Het is een samentrekking van de Engelse woorden ‘restoration’ en ‘modification’; restaureren en aanpassen. Het gaat dan om auto’s met een klassiek uiterlijk, met een technische update naar de moderne maatstaven.

De afgelopen jaren zijn steeds meer hobbyisten maar ook professionele bedrijven ingesprongen op deze trend. Een restomod is aan de buitenkant een oud model auto – bijvoorbeeld een klassieke Porsche 911 uit de jaren 70 – met het onderstel en motorisatie van een modern, soms totaal ander voertuig. Of ergens daartussen; een klassieker waarbij veel onderdelen vervangen zijn door nieuwe onderdelen. Het is dus eigenlijk een tussenoplossing om toch een klassiek ogende auto te kunnen rijden zonder het bijbehorende kostenplaatje en onderhoudsperikelen van een échte klassieker.

Specialisten
Een restomod is voor de gevorderde hobbyist best een leuk project om onder handen te nemen. Dankzij internet zijn veel onderdelen en kennis voorhanden. Maar er komt wel veel bij kijken. Wie liever een auto koopt, kan tegenwoordig bij diverse specialisten terecht. Zo is Schmidt-Oss in Nederland gespecialiseerd in het moderniseren van klassieke Porsches. Een andere specialist is David Brown Automotive in Groot-Brittannië. Deze biedt onder meer de Mini Remastered aan; een gemoderniseerde Mini met een niet-zo-mini prijskaartje; zo’n 85.000 euro nog voor de Nederlandse belasting.