Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Zien én gezien worden

De ‘donkere dagen’ doen hun naam goed eer aan deze weken. De dagen zijn korter en we zijn ’s avonds en ’s ochtends vroeg in het pikkedonker op weg. Goed werkende verlichting is dan ook een vereiste. Maar wat voor soort verlichting zou ik het beste kunnen voeren? En wat zijn de regels?

De regels zijn gelukkig vrij duidelijk wanneer het aankomt op auto-verlichting. in principe mag u alleen de verlichting voeren die standaard op de auto aanwezig is. Hoewel er bij de speciaalzaken allerlei extra accessoires met LED-verlichting of neonverlichting te koop zijn, is het niet toegestaan om dit op de openbare weg te voeren. Dit levert een boete van 140 euro op.

Mistlicht
Mistlicht mag u alleen gebruiken wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Het zeer felle licht is namelijk erg vervelend voor andere weggebruikers onder normale omstandigheden. Ook hier is er een boete van 140 euro voorgeschreven voor het onterecht voeren van mistlicht.

Dagrijverlichting
Dagrijverlichting is verplicht op alle auto’s die na januari 2011 een typegoedkeuring kregen. Een veel voorkomende valkuil: bij dagrijverlichting gaan de achterlichten niet automatisch aan. Bij invallende duisternis moet u dus zelf even denken aan het overschakelen naar dimlicht; veel mensen vergeten dit.

Onderhoud
Het vervangen van lampen kunt u in de meeste gevallen zelf uitvoeren. Handige tip: in het instructieboekje van de auto staat vaak hoe je dit moet doen en welke lampformaten de auto heeft. Voor de beginners: doe dit wel wanneer de auto een tijdje uit staat, de lampen worden immers vrij heet. Het is ook het overwegen waard om eventuele oudere lampen te vervangen voor nieuwe LED’s.