Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

De voordelen van een standkachel

ENSCHEDE – Eén van de voordelen van een elektrische auto die in de winter op de oprit aan de lader staat, is dat je de auto kan laten voorverwarmen. Met een standkachel kan je echter ook een brandstofauto alvast opwarmen, wat op een koude winterdag wel zo prettig is.

De zogeheten standkachel, ook wel parkeerverwarming of waterverwarming genoemd, is een inbouwapparaat dat voorzien is van een kleine verbrandingskamer waar een mengsel van lucht en brandstof, afkomstig uit de tank van het voertuig, ontstoken wordt. Op die manier wordt de koelvloeistof verwarmd, en die warmte komt vervolgens via de warmtewisselaar en de uitstroomopeningen in het interieur. De opgewarmde vloeistof loopt verder naar de motor, om zo ook deze op temperatuur te brengen. Het eindstation is de standkachel, waarna de vloeistof opnieuw rondgaat. Het hele proces neemt zo’n half uur in beslag. Bij de juiste watertemperatuur gaat het systeem in de stand-by-stand, zodat het weer aan kan springen als de temperatuur onder een bepaald aantal graden komt.

Behaaglijk
Een behaaglijk warm interieur en de tijd die je bespaart door niet te hoeven krabben zijn niet de enige voordelen. Een koude motor stoot tijdens de eerste kilometer meer schadelijk stoffen uit dan een warme motor. Daarnaast verbruikt een motor die nog niet op temperatuur is meer brandstof. Deze problemen zijn te ondervangen door middel van een standkachel. Toegegeven, sommige van deze systemen verbruiken ook brandstof en hebben uitstoot, maar die zijn verwaarloosbaar en wegen niet op tegen de te behalen voordelen. De verwarmingstijd met sommige apparaten kan tot 60 procent verkort worden. Het verbruik en de CO2-uitstoot kunnen op de eerste kilometers met eenzelfde percentage worden verlaagd. Doordat je geen last hebt van ijsvorming of condens heb je als bestuurder bovendien beter zicht, waardoor de kans op ongelukken lager is.

Soorten verwarmer
Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterverwarmers, zoals hierboven beschreven, en luchtverwarming. Het laatstgenoemde systeem is puur voor het interieur bedoeld. Daarnaast zijn er lucht- en waterverwarmingen voor elektrische voertuigen en brandstofcelauto’s beschikbaar. Er zijn ook elektrische standkachels. Deze kunnen, afhankelijk van hun capaciteit, zowel de motor als het interieur verwarmen. HEK bv is dealer van de merken Eberspa¨cher, Webasto en Defa verwarmingssystemen. Kijk op: www.hek-enschede.nl