Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Elektrisch voertuig voorrang op voertuig met benzinemotor?

TWENTE – Natuurlijk gelden dezelfde voorrangsregels voor elektrische, hybride en de overige voertuigen. Bij een gelijkwaardige kruising heeft rechts nog steeds voorrang, ongeacht of het voertuig een elektro- of verbrandingsmotor heeft.

Maar in sommige gevallen krijgen elektrische voertuigen wel voorrang, met name bij het parkeren. Met de komst van elektrisch rijden en de promotie door gemeenten ervan is er dan ook iets veranderd aan de verkeersborden die het straatbeeld sieren.

Wildgroei
Toen elektrisch rijden in opkomst was, werd dit door veel gemeenten omarmd en gepromoot. Met name in het parkeerbeleid en het plaatsen van laadpalen. Als een auto aan de laadpaal gekoppeld was, hoefde er bijvoorbeeld geen parkeergeld betaald te worden. Het lastige hiervan was dat de regels per gemeente anders waren. Nu is de gemeente nog steeds vrij erin, maar over het algemeen geldt dat een parkeerplek bij een laadpaal alleen bestemd is voor het opladen van een voertuig en er geen uitzonderingen worden gemaakt met betrekking tot parkeergeld. De verkeersborden bij de parkeerplek geven duidelijkheid.

Verkeersborden
Op zoek naar een parkeerplaats en dan ziet u een vrij plek, maar er staat een bord met een stekker erop. Mag u hier parkeren? Alleen als u uw voertuig oplaadt! Overigens worden parkeerplekken voor elektrische voertuigen ook met witte onderborden aangeduid. Zo kan een onderbord aangeven dat een plek alleen voor het opladen van een auto is, maar kan ook aangeven dat een plek voor elektrische voertuigen is en opladen geen vereiste is.