Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

In Memoriam: Mr. Porsche

DEVENTER – Nederlandse Porsche-liefhebbers moesten afgelopen week een traantje laten. Een bijzonder mens is niet meer. Ben Pon, beter bekend als Mr Porsche, overleed op 30 september op 82-jarige leeftijd.

Ben Pon heeft een divers en indrukwekkend CV, zowel op autogebied als in andere takken. Hij werd in 1936 geboren als het derde kind van de latere Volkswagenimporteur Ben Pon senior. De liefde voor auto’s kwam al vroeg. Uiteindelijk was hij van 1961 tot en met 1967 coureur voor Porsche, waarbij hij zes keer in actie kwam op Le Mans en eenmalig in de Formule 1. Dit laatste was helaas geen succes; bij de grote prijs van Nederland in 1962 volbracht hij vier rondjes voor hij crashte. Pon was dankzij deze race wel de oudste nog levende Nederlandse Formule 1 coureur. Het is dan ook een gemis dat hij de herstart van Formule 1 op Zandvoort niet meer mee mag maken. Wel zal de hoofdtribune naar hem vernoemd worden voor deze race. Ook op ander sportief vlak was hij actief, zo nam hij in 1972 deel aan de Olympische Spelen bij het kleiduifschieten.

Importeur
Ben Pon was van 1965 tot en met 1988 directeur bij Pon Porsche Import. Tevens was hij oprichter van onder meer het Racing Team Holland, waarvoor hij twee Porsches leverde. Als importeur had hij een belangrijke rol bij het promoten en ondersteunen van Porsche’s commerciële succes in Nederland.

Verdere levensloop
In 1988 liet hij zich uitkopen uit het familiebedrijf om hierna naar de Verenigde Staten te emigreren. In 1992 begon hij een wijngaard in Californië, die sindsdien diverse prijswinnende wijnen produceerde. Een markant persoon met een veelzijdige ondernemersgeest.