Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Op vakantie naar het buitenland? Ken de verkeersregels!

APELDOORN – Eén Europa wil niet zeggen dat alles in alle Europese landen ook hetzelfde is. Op veel gebieden gelden dezelfde regels, maar de verkeersregels zijn niet overal gelijk. Soms gaat het maar om kleine verschillen, maar u doet er goed aan om voor vertrek toch goed op de hoogte te stellen. U voorkomt hiermee boetes, maar ook zeker schade of erger nog: persoonlijk leed.

Snelheid
Buiten de bebouwde kom geldt een andere maximumsnelheid dan in Nederland. Zonder andere aanwijzingen geldt in Nederland namelijk een maximumsnelheid van 80 km/u voor personenvoertuigen in, in België is dat 70 km/u, in Duitsland 100 km/u en in Frankrijk is het weer 80 km/u.

Haaietanden
Wist u dat ook lang niet alle landen met haaientanden aangeven welke weggebruikers voorrang hebben? In Nederland zijn we hier maar al te goed mee bekend, maar in Duitsland kent men ze niet. Hier werkt men met een dikke onderbroken streep op het wegdek. Frankrijk gebruikt hiervoor een lijn van dikke blokken.

Ritsen
In Nederland is ritsen een gewenst gedrag. Het leidt nog wel eens tot ergernis in de auto, maar er staat geen boete op het niet laten invoegen van een ander voertuig of te vroeg invoegen. Duitsland en België zijn daar veel strikter in. Voor zowel het niet laten invoegen of te vroeg invoegen kunt u een boete krijgen.

Mobiele telefoon
Iedereen in Nederland zou inmiddels wel op de hoogte moeten zijn van het gebruik van de mobiele telefoon. Tijdens het rijden is het gebruik alleen handsfree toegestaan, maar wanneer u stilstaat voor een verkeerslicht of in de file geldt een uitzondering. Dan is handheld geen probleem. Deze uitzondering geldt niet in Duitsland, België en Frankrijk. Frankrijk heeft zelfs nog meer beperkingen. Zo mag er bij het bellen geen gebruik worden gemaakt van oortjes of een hoofdtelefoon.

Nog veel meer…
De tekst die u zojuist gelezen heeft is een kleine indicatie van de verschillen in verkeersregels tussen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk voor automobilisten. Maar er zijn er nog veel meer verschillen op het gebied van onder andere parkeren, stilstaan, campers, belijning op de weg, alcohol- en drugsgebruik. Op de website van de ANWB kunt u heel veel informatie terugvinden over de verkeersregels in andere landen.

Fietsen
Nederlanders zijn fervente fietsers, ook tijdens vakantie in het buitenland. Houdt u er rekening mee dat ook daarvoor de verkeersregels niet overal gelijk zijn? In Frankrijk bent u bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen tijdens het fietsen en na zonsondergang mag u niet naast elkaar fietsen. In Duitsland mogen kinderen tot acht jaar niet op het fietspad, maar moeten ze op het trottoir fietsen.