Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Pas op met elektrische step

DEVENTER – De afgelopen jaren zien we ze steeds meer op de Nederlandse wegen: kleine elektrische steps, skateboards, e-skates en monowheels. Deze kleine elektrische mobiliteitsmiddelen zijn niet alleen geliefd bij kinderen, maar ook menig volwassene ziet de voordelen van een elektrische step voor de ‘laatste kilometer’ van zijn reis. Toch mág het niet, zo benadrukt ook Veilig Verkeer Nederland.

Hoewel de elektrische step, skateboard en andere middelen ook hier vrij verkocht mogen worden, is het gebruik op de weg een andere kwestie. De Nederlandse regels voor wat wel en niet op de weg mag zijn namelijk vrij streng. Zo mag een elektrische step alleen de weg op wanneer deze RDW-goedgekeurd is en ook nog eens voorzien is van de gebruikelijke eisen zoals verlichting en reflectoren.

Onverzekerd
Wie toch met zo’n vrolijk vervoermiddel de weg op gaat moet zich realiseren dat men niet alleen een boete riskeert van 380 euro, maar dat men ook absoluut niet verzekerd is bij eventuele ongevallen. Het Verbond van Verzekeraars en Veilig Verkeer Nederland waarschuwen hiervoor. Deze middelen worden namelijk vaak ook gewoon in de speelgoedwinkel verkocht, waardoor ouders simpelweg niet weten dat het gebruik van deze items verboden is. In principe mag men alleen op eigen, afgesloten terrein gebruik maken van de lichte elektrische voertuigen. Ook in diverse andere Europese landen gaan signalen op om het gebruik van de elektrische voertuigen aan banden te leggen. Jammer, aangezien ze ook een concreet nut kunnen dienen in de drukke stadscentra waar parkeerplekken duur en schaars zijn.