Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Tankstations onder de hamer

APELDOORN – In september zijn er weer tal van huurrechten van tankstations geveild door de overheid. Er gingen er om precies te zijn 19 onder de hamer en slechts zes daarvan zijn van huurder gewijzigd.

De overheid is eigenaar van de grond langs de snelweg en verhuurt die aan tankstations. Om concurrentie te bevorderen en te zorgen dat er iets te kiezen valt voor de automobilisten worden tankstations geveild. Waarbij de huurrechten voor 15 jaar vastliggen.

Compensatie
Op de geveilde terreinen zijn al opstallen en andere werken gebouwd. Een nieuwe huurder neemt deze in feite over van de huidige huurder. Alleen bij de eerste veiling van een tankstation kan de huidige huurder gebruik maken van de topdeelregeling, waarbij de huidige huurder een vergoeding krijgt van de nieuwe huurder. Alle tankstations van de veiling in september konden gebruik maken van deze regeling.

Miljoenendeals
Voor de huurrechten van het tankstation aan de N57, Coosenhoek, werd het laagste bedrag neergeteld. Slechts 1.200.001 euro koste het BP om ook de komende 15 jaar dit tankstation te huren. Het duurste tankstation kreeg voor 22.395.000 euro een nieuwe huurder. Shell is nu de huurder van Hackelaar aan de A1.

Big boys
Met deze grote bedragen is het voor kleinere spelers bijna onmogelijk om mee te dingen naar de huurrechten. Dat was ook bij de laatst gehouden veiling goed zichtbaar. De grote aardoliemaatschappijen maakten de dienst uit, vooral bij drukbezochte tankstations. Driemaal raden hoe de bedragen die werden neergeteld worden terugverdiend.