Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Steeds meer cursussen voor seniore weggebruikers

TWENTE – De afgelopen jaren staat het bijspijkeren van de verkeerskennis onder senioren meer in de belangstelling. Ouderen zijn helaas oververtegenwoordigd bij ongevallen op de weg.

Ouderen hebben een hoger risico om te overlijden in het verkeer. Met name de grotere, fysieke kwetsbaarheid bij 75-plussers is een risico. Ouderen zijn ook vaker betrokken bij bepaalde soorten ongevallen. Zo is links afslaan bij kruispunten statistisch een groter risico. Kruispunten zijn door de jaren heen complexer geworden. Wanneer een oudere door vergrijzing moeite heeft met het eigen motorisch functioneren en de waarneming kan dit al snel voor ongelukken zorgen. De gemeenten, provincie en het Rijk doen al veel om de wegen veiliger te maken en ook kennisinstellingen kijken naar het terugdringen van ongevallen.

Moet je wel rijden?
Voor de oudere automobilist is het belangrijk om waakzaam te zijn op deze risico’s. Een goed inzicht in de eigen beperkingen helpt om onveilige situaties te vermijden. Als u bijvoorbeeld weet dat u moeilijk overweg kunt met drukke wegen, is het verstandig om op een rustiger tijdstip te reizen. Oudere automobilisten rijden gelukkig al van natura wat rustiger en zijn minder wild dan jonge automobilisten. Samen met het verkeersinzicht door de jaren heen verkregen zijn ze in theorie best een veilige weggebruiker.

Cursussen
In de praktijk zijn er nog wel hiaten. Zo is de concrete kennis van verkeersregels en voorrangsregels vaak wat weggezakt. Het is voor veel senioren immers al weer decennia geleden dat ze het roze papiertje haalden. In veel gemeenten zijn inmiddels cursussen opgezet om de verkeerskennis van senioren bij te spijkeren, zowel in de auto als op de fiets. Veelal organiseren de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland deze. De kosten voor deelname zijn vaak enkele euro’s en u bent een middagje onder de pannen. Een kleine investering die u veel problemen kan besparen. De cursussen bestaan vaak uit een deel theorie over de gewijzigde voorrangsregels en een stukje praktijk, met rijden onder begeleiding van een instructeur.

Meer informatie
Meer informatie over opfriscursussen is te vinden op de website: www.opfriscursus.vvn.nl. Hier staat ook een korte verkeerstest.