Zoek een occasion

U heeft geen filter geselecteerd!

Veilig laden aanhanger voorkomt veel problemen

DEVENTER – Af en toe is het nodig om wat meer mee te nemen dan er in de kofferbak past. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, verhuizing of tuinrenovatie. Een aanhanger is dan een handig hulpmiddel. Maar je moet deze wél veilig gebruiken.

De regels voor het gebruik van de aanhanger worden nog wel eens als betutteling ervaren en vaak ‘loopt het wel los’ qua laden. Vergis u echter niet: met een onjuiste belading van de aanhanger riskeert u niet alleen een boete, maar ook een ongeval. Met uw rijbewijs B, BE of B+ (code 96) mag u rijden met een aanhanger. Welk rijbewijs u heeft bepaalt de maximale toegestane massa van auto plus aanhanger mét lading. Zo mag u met rijbewijs B een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo geladen. Meer mag, maar alleen als auto plus aanhanger niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Met B+ mag u iedere aanhanger trekken, mits het gewicht van auto plus aanhanger en lading niet boven de 4.250 kilo is. Met BE mag u een aanhanger van maximaal 3.500 kilo beladen rijden. De regels voor het rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Hebt u uw rijbewijs voor 1 januari 2013 gehaald? Dan zit er voor u geen grens aan het lege gewicht plus laadvermogen, maar de trekhaak moet dit wel aankunnen.

Grote items
Een aanhanger mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en maximaal 12 meter lang zijn inclusief dissel. Een deelbare lading mag niet meer uitsteken dan 1 meter achter de aanhanger en niet meer dan 5 meter vanaf het hart van de achteras. Een deelbare lading mag niet breder zijn dan de aanhanger. Een uitstekende lading moet gemarkeerd worden met een rood/wit vierkant bord.

Veilig laden
Ook de manier hoe u het gewicht van de lading in de aanhanger plaatst is van invloed op het weggedrag en de veiligheid. Zo is het belangrijk om 60 procent van het gewicht voor in de aanhanger te leggen. Hoe dichter het bij de trekhaak ligt, hoe kleiner het risico dat de aanhanger gaat zwalken. Als dit namelijk helemaal achteraan zou liggen, gaat de aanhanger als een pendule heen en weer bij een uitwijkmanoeuvre. Zware objecten legt u onderop.